Isnin, 28 Disember 2020

 BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(4)


QHURAISHAH BINTI ZULKIFLE (193777)


       NOR AISHAH BINTI MOHD NASIR (194602)



Miriam Bukan-Serahsia Challah

 ⭐⭐⭐⭐⭐  166 Penilaian | 122 Ulasan | 71 Gambar

Challah memberikan kemanisan yang mengujakan, ringan, menjadikan malam terasa sangat istimewa. Jangan ragu-ragu untuk menguli beberapa kismis ke dalam adunan jika anda menyukainya.




Bahan-bahan

§  2 cawan air

§  ½ cawan marjerin

§  Tepung roti 7 cawan, dibahagi

§  ¼ cawan gula putih

§  ¼ cawan gula merah

§  3 (.25 oz) bungkusan ragi kering aktif

§  1 sudu garam

§  4 biji telur

§  1 biji telur, dipukul

§  1 sudu besar biji kas kas


Cara-cara

ü Langkah 1

 

Dalam periuk kecil, campurkan air dan marjerin dalam periuk kecil. Panaskan sehingga marjerin cair dan suam, tetapi tidak mendidih.

 

ü Langkah 2

 

Dalam mangkuk besar, campurkan 3 cawan tepung, gula putih, gula merah, ragi dan garam. Masukkan campuran air dan marjerin; pukul dengan baik. Masukkan 4 biji telur, satu demi satu, pukul selepas setiap penambahan. Kacau tepung yang tinggal, 1/2 cawan dalam satu masa, pukul sebati selepas setiap penambahan. Apabila adunan telah bersatu, putar pada permukaan tepung secara lembut dan uli hingga rata dan elastik, kira-kira 8 minit.

 

ü Langkah 3

 

Lumurkan minyak ke dalam mangkuk besar, letakkan adunan ke dalam mangkuk dan gaul hingga sebati dengan minyak. Tutup dengan kain lembap dan biarkan ia naik di tempat yang suam hingga mengembang dua kali ganda, kira-kira 1 jam.

 

ü Langkah 4

Kempiskan doh dan putar ke permukaan tepung ringan. Bahagikan adunan menjadi enam kepingan yang sama dan bentuk menjadi 'tali' panjang. Jalinan kepingan itu bersama-sama untuk membentuk dua roti besar. Letakkan roti pada dua kepingan dulang pembakar yang sudah disapukan minyak, tutup roti dengan kain lembap dan biarkan naik sehingga jumlahnya berlipat ganda, kira-kira 40 minit.

 

ü Langkah 5

Panaskan ketuhar hingga 350 darjah F (175 darjah C).


ü Langkah 6

Sapukan roti yang telah naik dengan telur yang telah dipukul dan taburkan dengan biji  kas kas. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan selama 45 minit, sehingga roti kedengaran kosong ketika ditepuk.

 

Fakta Nutrisi

Per Hidangan:

253 kalori; protein 7.8g; karbohidrat 39.7g; lemak 6.8g; kolesterol 46.5mg; natrium 421.7mg. Nutrisi Penuh

 

Rujukan:

Allrecipes. (2020). Miriam's Not-So-Secret Challah. Dicapai pada Disember 28, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/23806/mariams-not-so-secret-challah/



Kehadiran minggu 10: 



NOR AISHAH BINTI MOHD NASIR (194602)







Tiada ulasan:

Catat Ulasan