BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(4)
Miriam
Bukan-Serahsia Challah
⭐⭐⭐⭐⭐ 166 Penilaian | 122 Ulasan | 71 Gambar
Challah memberikan kemanisan yang
mengujakan, ringan, menjadikan malam terasa sangat istimewa. Jangan ragu-ragu
untuk menguli beberapa kismis ke dalam adunan jika anda menyukainya.
Bahan-bahan
§ 2 cawan air
§ ½ cawan marjerin
§ Tepung roti 7 cawan, dibahagi
§ ¼ cawan gula putih
§ ¼ cawan gula merah
§ 3 (.25 oz) bungkusan ragi kering aktif
§ 1 sudu garam
§ 4 biji telur
§ 1 biji telur, dipukul
§ 1 sudu besar biji kas kas
Cara-cara
ü Langkah 1
Dalam periuk kecil, campurkan air dan
marjerin dalam periuk kecil. Panaskan sehingga marjerin cair dan suam, tetapi
tidak mendidih.
ü Langkah 2
Dalam mangkuk besar, campurkan 3 cawan
tepung, gula putih, gula merah, ragi dan garam. Masukkan campuran air dan
marjerin; pukul dengan baik. Masukkan 4 biji telur, satu demi satu, pukul
selepas setiap penambahan. Kacau tepung yang tinggal, 1/2 cawan dalam satu masa,
pukul sebati selepas setiap penambahan. Apabila adunan telah bersatu, putar
pada permukaan tepung secara lembut dan uli hingga rata dan elastik, kira-kira
8 minit.
ü Langkah 3
Lumurkan minyak ke dalam mangkuk
besar, letakkan adunan ke dalam mangkuk dan gaul hingga sebati dengan minyak.
Tutup dengan kain lembap dan biarkan ia naik di tempat yang suam hingga
mengembang dua kali ganda, kira-kira 1 jam.
ü Langkah 4
Kempiskan doh dan putar ke permukaan
tepung ringan. Bahagikan adunan menjadi enam kepingan yang sama dan bentuk
menjadi 'tali' panjang. Jalinan kepingan itu bersama-sama untuk membentuk dua
roti besar. Letakkan roti pada dua kepingan dulang pembakar yang sudah
disapukan minyak, tutup roti dengan kain lembap dan biarkan naik sehingga
jumlahnya berlipat ganda, kira-kira 40 minit.
ü Langkah 5
Panaskan ketuhar hingga 350 darjah F
(175 darjah C).
ü Langkah 6
Sapukan roti yang telah naik dengan
telur yang telah dipukul dan taburkan dengan biji kas kas. Bakar dalam ketuhar yang telah
dipanaskan selama 45 minit, sehingga roti kedengaran kosong ketika ditepuk.
Fakta Nutrisi
Per Hidangan:
253 kalori; protein 7.8g; karbohidrat
39.7g; lemak 6.8g; kolesterol 46.5mg; natrium 421.7mg. Nutrisi Penuh
Rujukan:
Allrecipes. (2020).
Miriam's Not-So-Secret Challah. Dicapai pada
Disember 28, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/23806/mariams-not-so-secret-challah/
Kehadiran minggu 10:
Tiada ulasan:
Catat Ulasan