BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(3)
Jagung Keju
Ba'corn
⭐⭐⭐⭐⭐ 67 Penilaian | 51 Ulasan | 39 Gambar
'Keju jagung' yang bertabur daging ini
adalah makanan ringan bar yang popular di Korea, yang diperbuat daripada
bacon-y yang asli, berkrim, keju, . Resipi asal menggunakan gabungan
mayonis dan susu pekat manis, tetapi kami akan menggunakan krim tebal di sini
untuk pendekatan yang lebih ringan. Ini mungkin kali pertama dalam karier
saya bahawa saya mengolahkan resipi dengan menambahkan secawan krim tebal. Dihiasi
dengan bawang hijau, ini akan menjadi luar biasa dengan bir sejuk!
Bahan-Bahan
§ 1
(8 oz) bungkusan daging, dicincang
§ 2
(16 oz) bungkusan jagung manis beku, dicairkan
§ 4
ulas bawang putih, cincang
§ 1
biji bawang hijau, dihiris
§ 2
lada jalapeno, potong dadu, atau lebih secukupnya
§ 1
secubit garam dan lada hitam yang baru digiling secukupnya
§ 1 cubit lada cayenne, atau secukup rasa
§ 1 cawan krim tebal
§ 2 oz keju mozzarella yang diparut
§ 4 oz
keju Monterey Jack yang diparut
Cara-cara
ü Langkah 1
Masak daging dalam kuali besi 10 inci di
atas api sederhana-tinggi, kacau sekali-sekala, hingga hampir garing dan
berlemak, 7 hingga 8 minit.
ü Langkah 2
Tetapkan rak ketuhar sekitar 6 inci dari
sumber haba dan panaskan ketuhar.
ü Langkah 3
Toskan jagung beku sehingga bersih ke dalam
saringan. Masukkan 1/2 jagung ke kuali dengan daging. Masak dan kacau sehingga
biji mula bertukar menjadi perang keemasan, 3 hingga 5 minit. Masukkan bawang
putih, bawang hijau, dan jalapeno; masak sehingga sayur-sayuran mula melembut
dan manis, 3 hingga 4 minit. Condongkan kuali untuk membuang sedikit lemak,
menggunakan tuala kertas untuk merendamnya.
ü Langkah 4
Gaulkan dengan
garam, lada, dan kacang tanah. Tuangkan krim; kacau dan didihkan. Kacau baki
jagung sehingga panas. Matikan api dan masukkan lebih kurang 2/3 keju
mozzarella dan Monterey Jack. Kacau hingga sebati. Taburkan jagung dengan
lebihan keju serta lada cayenne.
ü Langkah 5
Bakar sehingga bahagian atasnya berwarna
keperangan, 5 hingga 10 minit. Hidangkan dengan segera.
Nota Chef:
Anda boleh menggoreng semua jagung, atau
tidak, dalam lemak bacon pada langkah 2.
Saya berjaya menggunakan jagung beku.
Sekiranya anda ingin menggunakan jagung segar, pastikan untuk mengisar, atau
menggorengnya terlebih dahulu, untuk melepaskan tepung mentah. Langkah membakar
ialah dengan memastikan kaserol tidak betul-betul panas, jadi anda mahu jagung
dimasak dengan baik pada masa itu.
Anda boleh membuatnya lebih awal dengan
menunggu hingga waktu penyediaan dengan keju. Anda juga boleh memanggangnya pada
suhu 475 darjah F (250 darjah C). Pastikan mengguna Cheddar dan bukannya
Monterey Jack.
Fakta Nutrisi
Per Hidangan:
268 kalori; protein 10.6g; karbohidrat
21.9g; lemak 17g; kolesterol 54.5mg; natrium 297.9mg. Nutrisi Penuh
Rujukan:
Allrecipes. (2020). Ba’corn Cheese Corn . Dicapai pada Disember 28, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/274640/bacorn-cheese-corn/
Kehadiran minggu 10:
Tiada ulasan:
Catat Ulasan