Isnin, 28 Disember 2020

 BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(2)


 QHURAISHAH BINTI ZULKIFLE (193777)


 NOR AISHAH BINTI MOHD NASIR (194602)



BISKUT CIP COKLAT

⭐⭐⭐⭐⭐ 12 Penilaian | 8 Ulasan | 2 Gambar

Besar atau kecil, biskut cip coklat sangat rangup serta lembut di dalam. Menyejukkan adunan selama 48 jam sebelum dibakar sangat sesuai, kerana ini membolehkan adunan membentuk rasanya sepenuhnya.






Persediaan Memasak:

15 minit

Tempoh Memasak:

10 minit

Tambahan:

1 jam

Jumlah Masa Memasak:

1 jam 25 minit

Jumlah Hidangan:

12

Lebihan:

12 Biskut


Bahan- Bahan:

 

Senarai semak bahan-bahan:

  • ¾ cawan gula perang
  • ½ cawan mentega (dibiarkan dalam suhu bilik)
  • ½ cawan gula putih
  • 1 sudu teh garam
  • 1 telur gred A
  • 1 sudu teh ekstrak vanila
  • 1½ cawan tepung serbaguna
  • ¾ sudu teh serbuk penaik
  • 1 cawan cip coklat bersusu.
  • 1 (3 oz) coklat gelap, dicincang
  • 3 sudu besar cip coklat putih

Cara-Cara:

 

Senarai semak:

 

  • Langkah 1
  • Campurkan gula merah, mentega, gula putih, dan garam dalam mangkuk besar; pukul dengan pengadun elektrik sehingga campuran coklat pekat berkrim. Masukkan telur dan vanila; pukul sehingga campuran menjadi ringan dan menjadi halus, 10 hingga 15 saat.
  • Langkah 2
  • Campurkan tepung dan tepung penaik bersama dalam mangkuk yang terpisah. Masukkan perlahan-lahan ke dalam bahan basah hingga sebati, tetapi masih ada sedikit tepung putih. Lipat coklat susu, coklat gelap, dan coklat putih menggunakan spatula, bukan pengadun. Tutup doh dan sejukkan sekurang-kurangnya 30 minit, atau hingga 48 jam.
  • Langkah 3
  • Panaskan ketuhar hingga 350 darjah
  • Step 4
  • Bahagikan adunan sejuk menjadi 2 bahagian 1/4 oz dan letakkan di atas kepingan biskut.
  • Langkah 5

Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan hingga tepinya kelihatan coklat keemasan dan rangup, 10 hingga 12 minit. Jangan terlebih bakar;  tidak akan kelihatan lengkap. Sejukkan sehingga biskut ditetapkan, kira-kira 30 minit.


Nota Memasak:


Untuk biskut yang besar, perlu dibahagikan kepada 5 bahagian dan bakar pada selama 12 ke 15 minit.



Fakta Nutrisi

Per Hidangan:

344 kalori; 3.8g protein; 48g karbohidrat; 16.2g lemak; 41.5mg kolesterol; 310.2mg garam.  

 

Rujukan: 

Allrecipes. (2020). Miriam's Not-So-Secret Challah. Dicapai pada Disember 28, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/278882/triple-chocolate-chunk-cookies/



Kehadiran minggu 10:



NOR AISHAH BINTI MOHD NASIR (194602)






Tiada ulasan:

Catat Ulasan